Technikai paraméterek

Számunkra az Ön, kutyájának fegyelmezett viselkedésével való elégedettsége a legfontosabb. Ezen oknál fogva kínálunk Önnek olyan elektromos nyakörvek et, amelyek önmagukban rejtik azokat a képességeket, amik az Ön elvárásainak megfelelnek. Ezeknek a készülékeknek a legfőbb célja, hogy nagyban megkönnyítsék a kutya engedelmességre való képzését.

Mindössze három alapvető dolog elegendő az Ön elégedettségéhez.

Egy kézi jeladó, a nyakörvön található jelvevő és nyakörvön található diódák. A nyakörv különböző elemei közötti kommunikáció vezetéknélküli, mikrochipeken keresztül történik. Ne feledje, hogy a jeladót kézben tartva határozottan és csakis Önön múlik, hogy milyen erős jelet küld a nyakörvnek, amely aztán a diódákon keresztül érik el a kutya nyakát. A jelvevőbe épített diódák egyáltalán nem kényelmetlenek vagy nehezek a kutyának, igazából csak abban a pillanatban veszróluk tudomást amikor működésbe lépnek, azaz amikor Ön elektromos impulzust küld a jelvevőbe.

Akadnak olyanok akik azt gondolják, hogy az elektromos nyakörv használata fájdalmas zajt kelt a fejben és a kutya csak szenved, azonban ezek a feltételezések teljesen alaptalannak bizonyultak. Az elektromos kiképző nyakörveket világszerte neves kinológusok használják. Tehát a legkisebb aggodalomra sincs oka, talán kétszer belekóstól de, NEM FÁJDALMAS! A kutya hamarosan kapcsolatot hoz létre az elektromos impulzus és a saját viselkedése között. A kutyák nem buták és nagyon jól tudják, hogy valami rosszaságot csináltak, mire Ön hangosan rászól, de például a hang az Ön szájából nem túl hatékony megoldás nagy távolságban, ebben egyet érthetünk.

A kutyatartók véleménye egy valamiben gyakran megegyezik - nem szükséges erős elektromos stimuláció. A kívánt eredmény a legtöbb esetben extrém alacsony szinten már elérhető, amit az ember szinte meg sem érez.

Két féle elektromos impulzussal dolgozhat - folyamatos impulzus és azonnali stimulálás. Míg a folyamatos stimuláció akár 10 másodpercig is eltarthat, addig az azonnali stimulálás csak a másodperc tört része és mintegy figyelmeztetésként használhatjuk, kb. annyira fájdalmas mint egy szúnyogcsípés. Ugyanígy használhatja a vibrálás vagy hangjelzéssel figyelmeztető funkciót. A rezgés nagyon hatékonyan ragadja meg a kutya figyelmét, segítségével példálul magához hívhatja, megakadályozhat egy nemkívánatos viselkedést avagy süket kutya esetén a kommunikáció eszköze lehet. A nyakörv rezgése a süket kutyáknak olyasmi, mint embereknél a jelnyelv, hiszen minden rezgésfokozatra különböző parancsot taníthat.

A beépített LED világításnak köszönhetően a sötétben is követheti kutyája mozgását. A LED nagyon erős fénnyel világít és különböző ütemű villogást is beállíthat rajta ami ha több kutyája nagyon hasznosnak bizonyul, hiszen ezzel könnyebben meg tudja őket különböztetni a sötétben.

A kiképző nyakörv használata

A kutyának kell, hogy legyen elképzelése arról, hogy Ön mit vár tőle, és legalább az alapvető parancsokat ismernie kell, így kb. a kutya öt-hat hónapos korától kezdheti el használni a nyakörvet. Ebben a korban már elég nagy és erős, hogy bármiféle nehézség nélkül viselje a nyakörvet a nyakán.

Az elektromos kiképző nyakörvek hatékonyságáról ódákat zengenek, azonban helyesen kell használnia, ennek hiányában egyszerűen nem működik. Ennek köszönhetően a kedvence könnyen és hatékonyan tanulja meg a helyes viselkedést, hiszen megpróbálja elkerülni a kellemetlen elektromos stimulust, ezért különös odafigyeléssel fogja teljesíteni minden kérését.

Egyszerűen a kutya viselkedéséből látni fogja, hogy a helyes elektromos impulzus intezitást állította e be. Mindig a legalacsonyabb elektromos stimulálással kezdjen és figyelje a kutya reakcióját. Ha kicsit rázza a nyakát, a fejét vagy a fülét, akkor az elektromos impulzus kicsit kellemtlen neki - ez a megfelelő. Ha azonban nyüszít akkor túl eős impulzust küldött, tehát lejebb kell venni.

A kutya gyakran amikor egyenlő családtagként kezeljük, úgyanúgy mint egy gyerek, rosszalkodik és túlbúzgó ám ez sem Önnek sem kutyája önfejűségének nem hiányzik. Ismerős érzés amikor már ismert és számtalanszor ismételt parancsokat ad, de a kutyának esze ágában sincs hallgatni rá? Igen, pontosan erre nyújt megoldást az elektromos nyakörv.

Kezdjük el

Ahogy fenteb említettük, a kutyának először meg kell tanítani a parancsokat nyakörv nélkül. Ha a kutya képes a parancsot többször megismételni akkor már érti azt és Ön megkezdheti a kiképzést immár az elektromos nyakörv segítségével.

A kutya már viseli a nyakörvet, tehát tegyen meg vele néhány lépést, legyen a lába mellett, majd álljon meg. Elektromos impulzus nélkül parancsoljon rá, például: "ül", ezután a kutya felidézi, hogy ez mit is jelent.

Ismételten tegyen előre néhány lépést és abban a pillanatban amikor megáll, mondja: "ül" és küldjön a nyakörvbe folyamatos elektromos impulzust és ismételje, hogy: "ül". Engedje el a gombot és amikor a kutya leült, jutalmazza, dícsérje meg. Azonban ha fel szeretne állni ismét nyomja meg a gomot és parancsoljon rá, hogy "ül". Amint ezt végrehajtja, engedje el a gombot.

Miután párszor sikeresen teljesítette a parancsot, engedje felállni és egy kis séta után ismételje meg a folyamatot még néhányszor.

A képzés nem szabad, hogy csak idegesítő kötelesség legyen, sokkal inkább hasonlítson játékos együttlétre.

Hogyan korrigáljuk a nem kívánatos viselkedést?

Ha kedvencének van olyan szokása amivel rendszeresen teszteli az Ön türelmét, akkor az elektromos kiképző nyakörvnek köszönhetően, ezeket a problémákat is orvosolhatja.

Helyezze fel a nyakörvet a kutyára, és sétáljon olyan biztonságos távolságra ahol nem lesz a kutya látókörében és jelenléte észrevétlen marad, majd lesben állva várjon amíg valamilyen rosszaságot követ el. Tételezzük fel, hogy kutyája cipőt rág. Várakozzon, amíg kiválasztja a cipő aldozatát és megnyugodva elkezdi rágcsálni, majd ezt követően küldjön impulzust a nyakörvbe. Ön dönti el, hogy hang vagy elektromos impulzust használ, azonban nyilvánvalóan érdemesebb először hangjelzéssel indítani. Ne aggódjon, a kutya felismeri a kapcsolatot a helytelen viselkdése és az impulzus között, tudja, hogy nem felel meg az ember-kutya közötti szabályoknak. Ha netán a kutya nem reagál a hangjelzésre vagy folyatatja a cipőrágást növeljen az erősségen. Folytassa ezt a gyakorlatott a következő napokban és ha kutyája három egymást követő napon helyesen viselkedik akkor leveheti róla a nyakörvet és meglátja, hogy mit tanult meg az előző pár nap alatt.

Abban az esetben, ha nincs lehetősége nyakörvet adni a kutyának, ne hagyja, hogy rágcsálja a cipőket, tegyel azokat vagy szóban dorgálja meg a kutyát.

Befejezésül néhány hasznos tanács

  • Engedje, hogy kutyája megbarátkozzon a nyakörvvel, ezért az első két héten csak napi pár órára adja rá.
  • Független attól, hogy a kutya viseli a nyakörvet vagy sem, mindig hallgatnia kell Önre. Minimum 30 perccel a kiképzés előtt adja rá a nyakörvet, és fogadja el, hogy csak addig fog Önre hallgatni amíg rajta az rajta van nyakán.
  • A nyakörv megfelelő működéshez minden használat előtt ellenőrízze annak helyes működését.
  • Távolítson el minden fém tárgyat a kutyáról mielőtt felhejezi rá az elektromos nyakörvet.
  • Minden kiképzést alacsony intenzitáson kezdjen, majd fokozatosan növelje azt.
  • A kutya nem a kiképzés hosszától hanem annak gyakoriságától tanul jobban. Ne gyötörje hosszan tartó kiképzéssel. Iktasson be gyakori szüneteket.
  • Ha már legalább egyszer használta a nyakörvet akkor ne tartson kiképzést anélkül.
  • Ne erőszakolja a kiképzést. ha azt veszi észre, hogy lankad a kutya figyelme, tartson kis szünetet vagy játszon vele.
  • A kiképzés elektromos nyakörvvel legalább négy hónapig tartson.
  • Minden séta alkalmával adja az elektromos nyakörvet a kutyára. Minden kérésére hallgatni fog, de ha nem így tenne akkor azonnal fegyelmezni tudja.
  • Minden kiképzésnek nyugodtan kell befejeződnie, hagyja, hogy a kutya megismételje a már megtanult parancsokat. Ezzel az önbizalmát növelheti és a képzés is szórakoztatóbb lesz.
  • Ne felejtse jutalmazni az erőfeszítéseit és a helyes viselkedését.
  • A biztonság kedvéért a nyakörv használata után ellenőrízze a kutya nyakát, hogy nincsenek irritációra utaló jelek. Figyeljen arra, hogy ez ne forduljon elő sűrűn. Ha azonban így lenne akkor állítson a diódák helyzetén.
  • Ne feledje, hogy a víz felerősíti az elektromos stimulust, ám elvesz az intenzitásából, amikor kint nedvesebb az idő.

Kategorie